główna zawartość strony

Obiady zapewnia Caternig 7 Heaven.

Cena obiadu 7 zł 40 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.

Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.

Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.

MENU W OKRESIE 31.03.2025 - 04.04.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa jarzynowa zabielana jogurtem (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny) Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, mąka) Ziemniaki gotowane z koprem Kapusta zasmażana (kapusta biała, marchew, masło, koper) - 1,3,7,9 1019 kcal
Wtorek Zupa gulaszowa (wywar mięsny, włoszczyzna, przecier pomidorowy, jogurt naturalny, cebula, ziemniaki) Naleśniki z dżemem owocowym Owoc sezonowy 1,3,7,9 1015 kcal
Środa Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana jogurtem (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, wywar drobiowy, seler, cebula, jogurt naturalny) Bitki wieprzowe duszone (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza gryczana Surówka z marchwi i jabłka - 1,3,7,9 1026 kcal
Czwartek Zupa ziemniaczana z boczkiem (ziemniaki, wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka, boczek wieprzowy) Smażony kotlet mielony (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja, olej rzepakowy) Ziemniaki puree Buraczki zasmażane Ciasto drożdżowe 1,3,7,9 1053 kcal
Piątek Zupa zacierkowa (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula, jogurt naturalny) Kotlet rybny (olej rzepakowy, ryba, jajko, sól, pieprz, bułka tarta) Kasza jęczmienna Surówka z ogórka kiszonego i sałaty - 1,3,4, 7,9 1026 kcal

MENU W OKRESIE 07.04.2025 - 11.04.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa pomidorowa z makaronem (makaron, wywar drobiowy, pietruszka, jogurt naturalny, seler korzeniowy, cebula, przecier pomidorowy) Kotlet schabowy panierowany (olej rzepakowy, jajko, mąka, bułka tarta) Ziemniaki gotowane Surówka mix sałat (pomidor, ogórek, sałata) - 1,3,7,9 1017 kcal
Wtorek Zupa zalewajka (kiełbasa, wywar mięsny, zakwas barszczu białego, włoszczyzna, jogurt naturalny, ziemniaki) Pierogi z białym serem i jogurtem naturalnym Galaretka 1,3,7,9 1049 kcal
Środa Zupa meksykańska (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, groszek, fasola biała, ziemniaki) Pieczone udko z kurczaka (sól, pieprz, liść laurowy, czosnek) Ryż Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i kopru - 1,3,7,9 1031 kcal
Czwartek Zupa grochowa (ziemniaki, seler, wywar mięsny, marchew, groch, pietruszka, cebula, por) Spaghetti bolognesse (mięso wieprzowe, makaron, passata pomidorowa, marchew, seler naciowy) Kompot owocowy 250ml 1,3,7,9 1043 kcal
Piątek Krupnik jęczmienny na mięsie drobiowym (marchew, kasza jęczmienna, ziemniaki, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny) Filet z miruny smażony (olej rzepakowy, sól, pieprz, jajko, bułka tarta, mąka) Puree ziemniaczane Surówka z kapusty kiszonej - 1,3,4,7,9 1103 kcal

MENU W OKRESIE 14.04.2025 - 16.04.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa szczawiowa (ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka seler, por, wywar drobiowy, jogurt naturalny) Karkówka duszona w sosie własnym (karkówka, liść laurowy, sól, pieprz) Kasza jęczmienna Surówka z kapusty czerwonej - 1,3,7,9 1039 kcal
Wtorek Zupa koperkowa z ryżem (włoszczyzna, wywar drobiowy, ryż, koper, jogurt naturalny) Gulasz drobiowy (mięso drobiowe, cebula, olej rzepakowy, liść laurowy) Kopytka Surówka z marchewki i jabłkiem Placki z jabłkiem 1,3,7,9 1057 kcal
Środa Kapuśniak (kapusta kiszona, wywar drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki) Makaron z serem białym i prażonymi jabłkami (makaron, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, jabłka) - 1,3,7,9 1011 kcal
Czwartek Wiosenna przerwa świąteczna - - - -
Piątek Wiosenna przerwa świąteczna - - - -

MENU W OKRESIE 23.04.2025 - 25.04.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Wiosenna przerwa świąteczna - - - -
Wtorek Wiosenna przerwa świateczna - - 1,3,7,9 -
Środa Zupa brokułowa z ziemniakami (ziemniaki, brokuł, wywar drobiowy, marchew, pietruszka, seler, por, jogurt naturalny) Gotowane pulpeciki z mięsa mieszanego w sosie śmietanowo-koperkowym (mięso wieprzowe, jajko, mąka, bułka tarta, jogurt naturalny, koper) Ryż Buraczki zasmażane - 1,3,7,9 1076 kcal
Czwartek Żurek (marchew, włoszczyzna, wywar mięsny, jogurt naturalny, ziemniaki, kiełbasa, liść laurowy, majeranek) Ryż na parze z jabłkiem prażonym z jogurtem greckim Kompot owocowy 1,3,7,9 1033 kcal
Piątek Zupa kalafiorowa zabielana jogurtem (kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, wywar drobiowy) Filet z dorsza smażony w panierce (olej rzepakowy, sól, pieprz, jajko, bułka tarta, mąka) Ziemniaki zapiekane Surówka z kiszonej kapusty - 1,3,4,7,9 1034 kcal

Lista alergenów

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne;
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne;
  5. orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. soja i produkty pochodne;
  7. mleko i produkty pochodne;
  8.  orzechy;
  9. seler i produkty pochodne;
  10. gorczyca i produkty pochodne;
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. dwutlenek siarki;
  13. łubin;
  14. mięczaki

Regulamin korzystania z  gorącego posiłku

§ 1

 Postanowienia ogólne

 Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

  1. Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
  2. Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
  3. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
  4. Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
  5. Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
  6. Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
  7. Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
  8. Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która  dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym  tydzień, którego jadłospis dotyczy.
  9. Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku          

 

§ 2

 Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole

  1. Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
  2. Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
  • zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
  • złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
  1. Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

§ 3

Zasady odpłatności za gorący posiłek

  1. Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
  2. Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
  3. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
  4. Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca  następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły  92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
  5. Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.

 § 4

Informacja o czasowej niezdolności ucznia

Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.

  1. W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
  2. W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.

§ 5

Zasady zachowania w jadalni

  1. Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
  2. Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
  3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
  4. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły

§ 6

Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

  1. zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
  2. kulturalnego spożywania posiłków,
  3. zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
  4. kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
  5. używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

 § 7

  1. Zabrania się w jadalni:
  • pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
  • wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
  • popychania, szarpania, biegania,
  • niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
  • korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
  1. W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.

 

 § 8

Postanowienia końcowe

 W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.

Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.

Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.

Zgody są dostępne u wychowawców klas.